ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

Ευρετήριο Άρθρου

 

 

Κουματουδια Ψυχοσαββατου   με μπυρομαγια και προζυμι    και ασπρο αλευρι                

Σημειωση : το αλάτι το ανακατευω με το αλευρι ποτε μέσα στην μαγια                                                                          

1)   Σε μισο ποτηρι χλιαρο νερο  ,μια ωρα περιπου πριν το ζυμωμα του ψωμιου ανεπιάνω την μαγια για το παρασκευασμα   .  βασικος τροπος παρασκευης ψωμιου  

2) Σε χλιαρό νερό λιωνω την μαγια που ανέπιασα( με την μπυρομαγια)προσθέτω και λίγο προζύμι (ζυμάρι που ωρίμασε από προηγουμενο ζυμωμα)  

3).Ρίχνω αλευρι τόσο όσο που το ζυμάρι μου να ειναι λειο , ζυμωνω  αρκετα   στο τέλος ρίχνω και λιγο καλαμποκέλαιο   και ξαναπλάθω . το ζυμάρι μου να γίνει μαλακό και αφράτο ,αν μου φαίνεται σκληρό ρίχνω πάλι χλιαρό νερό  ετσι που να ειναι μαλακό αλλά οχι να κολλάει στα χέρια .

4)  Τριβω καλά το  ζυμάρι   πάνω στο τραπέζι δυνατα  για 1-2 λεπτα   Το βάζω σε λεκανίτσα και σε πλαστική σακκουλα να φουσκωσει  λίγο , το πλάθω σε μπαλάκια των 100γραμ και τα αραδιάζω σε λαδόκολλα πασαλειμμένη με λαδι , να ειναι λιγο αραιά ,με το φουσκωμα να μην  κολλήσουν . Τα βάζω σε 40 -50 βαθμ στο φουρνο να ξαναφουσκωσουν   και μετα στον αερα  αν ο φουρνος σας διαθέτει την πολυτέλεια αυτή ή αλλοιως στους 180 βαθμ μεχρι  τα μπαλάκια  να ροδίσουν                                                                                                                      

ΥΣΤ: Για το πρωτο σας ζυμωμα  το προζύμι θα σας λείπει κάντε το μονον με μπυρομαγια  στο δευτερο ζυμωμα κρατήστε λιγο  ζυμαρι  μερικές ωρες εκτος ψυγειου και το προζύμι σας θα ειναι έτοιμο , θυμηθειτε τις μανναδες σας και τις γιαγιάδες σας  πως γυρνουσε το δοχειο με το προζύμι από το ενα σπιτι στο αλλο   Καλή σας επιτυχία .Η επανάλειψη η μάννα της μάθησης                                                        

Μαρια Παπαζα Λιναρουδη