ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

Ευρετήριο Άρθρου

 

Το κατσιαμάκι

Πρόχειρο φαγητό ή γλυκό, της στιγμής,  ανάλογα την περίπτωση και από υλικά που πάντα υπήρχαν στο σπίτι .

Αλάτιζαν αλεύρι μπομποτίσιο (καλαμπουκάλιβρου) κοσκινισμένο. Έβαζαν κατσαρόλα με νερό να βράζει και έριχναν με τό 'να χέρι το μπομποτάλευρο και με τ' άλλο ανακάτεβαν συνέχεια, μέχρι το μείγμα να πήξει.

Στο τέλος, το 'καιγαν με καυτό λίπος,  αν το ήθελαν για φα'ι', ή το περέχυναν με το πετμέζι αν το ήθελαν για γλυκό.

Έκοβαν κατσιαμάκι με το μαχαίρι και το σέρβιραν ( το κένωναν) στα πιάτα.

Θα πρέπει να πω εδώ, ο,τι το κατσιαμάκι, είναι το εθνικό φαγητό των Πομάκων. Το φτιάχνουν όπως ακριβώς κι' εμείς, μόνο που μ' αυτό οι Πομάκοι συνοδεύουν κρέας βραστό. Στο Αδαμ όμως αποτελούσε αιτία συγκέντρωσης για τα νυχτέρια μι τα ρουγκάτσια κι τα μασάλια!

 

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά