ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Στο παλιό σχολείο στην πλατεία του Αδάμ στεγάζεται πλέον το νεοσύστατο Μουσείο Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων του Δήμου Καλινδοίων το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο 2010.

Το Μουσείο θα στεγάζει κινητή έκθεση 32 μουσικών οργάνων. Τα εκθέματα είναι αντίγραφα (σε φυσικό μέγεθος) μουσικών οργάνων, που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο από το 2.800 π.Χ. και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και ανακατασκευάστηκαν με βάση φιλολογικές και εικαστικές μαρτυρίες.

Την εποπτεία της έκθεσης είχε ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης, ο οποίος έκανε και τη σχετική έρευνα γύρω από αυτά τα μουσικά όργανα. Την ανακατασκευή των εγχόρδων ανέλαβε ο Νίκος Μπάσος και των πνευστών ο Γιάννης Ντομπρίδης. Την επιζωγράφιση των κρουστών έκανε ο Χρήστος Μπακόλας. Δίπλα από τα εκθέματα θα παρουσιάζεται και η εικαστική μαρτυρία, από την οποία προήλθε ο σχεδιασμός τους.

H έκθεση χαρακτηρίζεται ως κινητή, καθώς υπάρχει φιλοδοξία ότι με σημείο εκκίνησης το Δήμο Καλινδοίων θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, από όσους φορείς θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό τα όργανα θα παρουσιάζονται σε ειδικές κινητές προθήκες, που θα κάνουν ευκολότερη τη μεταφορά τους.

Στόχος του Δήμου Καλινδοίων είναι να οργανώσει παράλληλες εκδηλώσεις, μέσω των οποίων θα δώσει «πνοή» στα έργα και θα προσελκύσει στους χώρους του μουσείου σπουδαστές μουσικής.

Το Μουσείο υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Intereg III.