ΟΙΝΟΙ ΑΔΑΜ

ΟΙΝΟΙ ΑΔΑΜ

Οινοποιείο ΟΙΝΟΙ ΑΔΑΜ

Στο Αδάμ θα βρείτε και το οινοποιείο ΟΙΝΟΙ ΑΔΑΜ με εξαιρετικά κρασιά αποκλειστικά από αμπελώνες του χωριού.

Διαβάστε την παρουσίαση του www.adam-oinos.gr.

“Από τη στιγμή που φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια μέχρι και σήμερα, πρόθεσή μας είναι η αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών που προσφέρει η περιοχή μας για την παραγωγή καλού κρασιού.

Δίνοντας έμφαση σε ένα μικρό αριθμό ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, που διαπιστώσαμε ότι φυτεμένες στα αμπελοτόπια μας δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, επιθυμία μας είναι να εκφράσουμε όλη τη δύναμη του terroir των πλαγιών του Χορτιάτη.
Καλλιεργώντας βιολογικά, στοχεύοντας σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες για κάθε ποικιλία οινοποιητικές τεχνικές, δημιουργούμε κρασιά που χαρακτηρίζονται από χειροποίητη φροντίδα και διακρίνονται για την προσιτή σε όλους ποιότητα.

Μένοντας πιστοί σε αυτές τις αρχές, θέτουμε ως στόχο για το μέλλον τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας του αμπελώνα και των κρασιών μας, αλλά και τη διεύρυνση του δικτύου των φίλων και συνεργατών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.”

Ποικιλίες

Refosco

Από τη στιγμή που φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια μέχρι και σήμερα, πρόθεσή μας είναι η αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών που προσφέρει η περιοχή μας για την παραγωγή καλού κρασιού.
Δίνοντας έμφαση σε ένα μικρό αριθμό ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, που διαπιστώσαμε ότι φυτεμένες στα αμπελοτόπια μας δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, επιθυμία μας είναι να εκφράσουμε όλη τη δύναμη του terroir των πλαγιών του Χορτιάτη.
Καλλιεργώντας βιολογικά, στοχεύοντας σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες για κάθε ποικιλία οινοποιητικές τεχνικές, δημιουργούμε κρασιά που χαρακτηρίζονται από χειροποίητη φροντίδα και διακρίνονται για την προσιτή σε όλους ποιότητα.
Μένοντας πιστοί σε αυτές τις αρχές, θέτουμε ως στόχο για το μέλλον τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας του αμπελώνα και των κρασιών μας, αλλά και τη διεύρυνση του δικτύου των φίλων και συνεργατών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαλαγουζιά

Η Μαλαγουζιά είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λευκές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια παραγνωρισμένη, η Μαλαγουζιά έχει βγει δυναμικά από την αφάνεια, καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να την καλλιεργήσουν και να την οινοποιήσουν, έως τώρα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων των φίλων του κρασιού σε Ελλάδα και πλέον και στο εξωτερικό. Με καταγωγή από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία με έντονο και σύνθετο χαρακτήρα, που αποτελείται από αρώματα φρούτων, λουλουδιών, αλλά και βοτανικές νότες, μέτρια οξύτητα και καλή δομή στο στόμα.

Merlot

Το Merlot φυτεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1960, κυρίως με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε χαρμάνια στο στιλ του Μπορντό. Πέρασαν περίπου τρεις δεκαετίες μέχρι να δούμε στην Ελλάδα τα πρώτα μονοποικιλιακά κρασιά από Merlot, ενώ πλέον χρησιμοποιείται σε χαρμάνια και με ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Ευαίσθητο στους ανοιξιάτικους παγετούς, καθώς ξεκινάει το βλαστικό του κύκλο νωρίς, το Merlot έχει επίσης μικρή ανοχή στην ξηρασία. Ωριμάζει και είναι έτοιμο να τρυγηθεί γύρω στα τέλη του Αυγούστου. Έντονο χρώμα, ζουμερά αρώματα κόκκινων φρούτων, γεμάτο σώμα και απαλές τανίνες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των κρασιών της ποικιλίας.

Chardonnay

Ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ξεκινώντας από τους αμπελώνες της Αττικής, και ακολουθώντας τη συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία του σε ολόκληρο τον κόσμο, το Chardonnay σύντομα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη χώρα. Μόνο του ή σε χαρμάνια με άλλες διεθνείς ή ελληνικές ποικιλίες, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κρασιών με χαρακτήρα σε όλα τα πιθανά στιλ. Αρώματα λεμονιού, λάιμ, γκρέιπφρουτ και ροδάκινου, μέτρια έως υψηλή οξύτητα, πολύ καλή δομή και δυνατότητα εξέλιξης στη φιάλη, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του Chardonnay, που ποικίλουν ανάλογα με τον τόπο στον οποίο καλλιεργείται.

Cabernet Sauvignon

Τα πρώτα αμπέλια Cabernet Sauvignon φυτεύτηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στους ορεινούς αμπελώνες του Μετσόβου. Χρειάστηκαν λίγα χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα μονοποικιλιακά κρασιά στην ελληνική αγορά και για την εδραίωση του Cabernet Sauvignon ως μιας από τις πιο ευγενείς ποικιλίες της χώρας. Χάρη στην ευκολία προσαρμογής του και στην ικανότητά του να εκφράζει τον τυπικό του χαρακτήρα σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών και κλιματικών συνθηκών, πλέον το Cabernet Sauvignon καλλιεργείται σε όλες τις γωνιές της χώρας, παράγοντας κρασιά με έντονα αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, υψηλή οξύτητα, ισχυρές τανίνες και μοναδική ικανότητα για παλαίωση.