Η ονομασία του χωριού

Η ονομασία του χωριού

Η ονομασία

Σύμφωνα με το βιβλίο του παλιού δασκάλου του χωριού, Βασιλείου Α. Ηλιάδη “Αδάμ το χωριό¨, παρακάτω παρατίθενται κάποιες από τις πιθανότερες εκδοχές της ονομασίας του Αδάμ.

   Η πρώτη εκδοχή μιλά για τον Εντέμ-μπέη Τούρκου διοικητή του χωριού επί τουρκοκρατίας. Ο Εντέμ-μπέης ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Διατέλεσε διοικητής της περιοχής περίπου στα τέλη του 17ου αιώνα. Λέγεται ότι ήταν θεμελιωτής και ιδρυτής του νέου χωριού και ίσως προς τιμήν του δόθηκε το όνομα στο νεοϊδρυθέν χωριό.

Η εκδοχή αυτή θεωρείτε από τον δάσκαλο Βασίλειο Ηλιάδη ως λιγότερο πιθανή. Οι αμφιβολίες διατυπώνονται με βάση τη λογική ότι αν αποτελούσε πραγματικότητα θα υπήρχαν διάφορες ιστορίες που θα μεταφερόταν από στόμα σε στόμα από τους κατοίκους του χωριού, μιας και τα χρόνια αυτά δεν ήταν και τόσο μακρινά.

Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως πιθανότερα η ονομασία υπήρχε και στις δύο παλιότερες τοποθεσίες του χωριού. Άλλωστε υπάρχει περιοχή που ονομάζεται “Παλιαδάμ” κάτι που φανερώνει πως η ονομασία προϋπήρχε της εγκατάστασης στο νέο χωριό.

Αδάμ ως γνωστών σημαίνει “χωματένιος”. Ίσως η λέξη προέρχεται και από την Εδέμ που σημαίνει παράδεισος.

Η λέξη ADAMAH στα εβραϊκά σημαίνει χώμα, ενώ η ρίζα ADOM ή EDOM σημαίνει κόκκινος. Πιθανόν λοιπόν η ονομασία να πηγάζει από αυτό το σκεπτικό, φανερώνοντας μια περιοχή με κόκκινο χώμα, όπως πράγματι είναι ως επί το πλείστον το έδαφος του χωριού.

Μια τρίτη εκδοχή προέρχεται από από μια πτυχιακή διατριβή του γεωπόνου Χρήστου Βλάχου. Εκεί αναφέρει πως ο Τούρκος διοικητής ¨δεχόταν πίεση¨ από την προστάτιδα του χωριού Αγία Παρασκευή, η οποία εμφανιζόταν στον ύπνο του και του ‘λεγε να φύγει και να αφήσει τα κτήματα στους Έλληνες. Μην αντέχοντας άλλο, κάποια στιγμή έφυγε λέγοντας στους κατοίκους τη φράση ¨πάρτε τα υπάρχοντά μου να γίνετε αντάμιδες” που στα τουρκικά σημαίνει άνθρωποι.