ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

Παραδοσιακές συνταγές

Στο χώρο αυτό μαζεύουμε και παρουσιάζουμε διάφορες παραδοσιακές συνταγές που στέλνουν όλες οι νοικοκυρές του χωριού! Περιμένουμε τη συμβολή σας στον εμπλουτισμό του τσελεμεντέ του Αδάμ...

 

 


 

 

Κασέρι(τυρί,σκληρό)

 

Εκτέλεση

Θερμαίνουμε το γάλα στους 33-36 βαθμούς C και προσθέτουμε την τυρομαγιά. Μετά 25-30 λεπτά έχει πήξει το γάλα. Τότε το κόβουμε σταυρωτά (οριζόντια, κάθετα ), αφήνουμε 3-4 λεπτά να βγάλει από πάνω τζίρο και κόβουμε πάλι σταυρωτα να γίνει το μείγμα σαν καλαμπόκι.

Στη συνέχεια βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι τους 40 βαθμούς C. Το κατεβάζουμε, το αφήνω 3-4 λεπτά για να καθίσει όλη η μάζα στο πάτο του σκεύους . Αφού μπορούμε να το πιάσουμε πατάμε, με τις παλάμες μας τη μάζα να γίνει ένα σώμα. Γυρίζουμε τη μάζα από την μια πλευρά προς την άλλη να γίνει ενας κύλινδρος. Τότε το βγάζουμε από καζάνι και το βάζουμε σε μια τσαντήλα βρεμένη , καλά στημένη.

Διπλωνούμε τα 4 άκρα της τσαντήλας καλά από πάνω πατάμε τη μάζα με ένα σανίδι και βάζουμε ένα βάρος όσο το βάρος του τυριού . Ύστερα από 2-3 ώρες έχει στραγγίσει.  Κατόπιν αφαιρούμε βάρος και τσαντήλα, αφήνουμε το τυρί χωρίς αλάτι να ξυνίσει, να ωριμάσει, να κάνει τρύπες.

Την άλλη μέρα κόβουμε την μάζα στην μέση,  παίρνουμε μια φέτα από την μέση και μια από την άκρη και τις βάζουμε σε ζεστό νερό 65 βαθών C.  Αν αποκτήσει η φέτα ελαστικότητα, όταν την τραβάμε χωρίς εγκοπές (σαν λάστιχο μεγάλο ), παέι να πει ότι το κασέρι εχει ωριμασει. Όταν δεν γίνει σαν λάστιχο το τυρί είναι άγουρο.

Το τυρί έχει παραωριμάσει όταν γίνεται σαν λάστιχο αλλά κάνει εγκοπές. Οταν για οποιοδήποτε λόγο κατεργαστούμε άγουρη την κασερόπιττα βάζουμε  νερό ζεστότερο από 75 βαθούς  C. Αν όμως παραωριμάσει τότε το νερό να είναι 55-60 βαθών.

Όταν έχει ωριμάσει κόβουμε σε λεπτές φέτες και ρίχνουμε σε νερό 65 βαθών C. Τις πλένουμε λίγο με μια σπάτουλα και πετάμε τα νερά.   Κάνουμε  το ίδιο 2 φορές ενώ στην τρίτη φορά σπρώχνουμε τις φέτες σε μια πλευρά να κολλήσουν. Βάζουμε την μάζα σε καλούπι για να κολλήσουν οι πτυχές μετά 20 λεπτά ρίχνουμε λίγο νερό να κρυώσει και να σφίξει.  Μετά από 12 ώρες το γυρίζουμε και το πασπαλίζουμε με χονδρό άλας. Αυτό το κάνουμε 7 φορές.

Το αφήνουμε πάνω στο σανίδι,  το σκουπίζουμε με καθάρο πανί κάθε 24 ώρες και  μετά 20-25 μέρες πλένουμε το κασέρι με χλιάρο το χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι νερό και τρίβουμε με βούρτσα σκληρή.

Αφήνουμε να στεγνώνει και μετά το βάζουμε σε τσουβάλι ή το καλύπτουμε με παραφίνη και ύστερα το βάζουμε στο ψυγείο...

 

Όσοι το επιχειρήσετε, καλή επιτυχία!!!

 

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 


 

Ροξάκια

Υλικά

2 ποτήρια νερού νερό, 1/2ποτήρι νερού λάδι, μια τσιμπιά αλάτι, 7 αυγά, 2ποτήρια νερού αλεύρι και 2 βανίλιες .

 

Εκτέλεση ¨

Βράζουμε το νερό με το λάδι και τα 2 ποτήρια αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Σσβύνουμε τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στη ζύμη βάζουμε τα αυγά,  ίσως πρέπει να βάλουμε λιγότερα από 6 για να μην μυρίσει αυγίλα, επίσης βάζουμε και 2 ασπράδια.

Κρέμα

1 λίτρο γάλα, 1 κόρν –φλάουρ, 1 κουτάλι βιτάμ και 2 κρόκους αυγών.

 

Προσοχή! Τα ΑΥΓΑ μπαίνουν στα γλυκά αφού κατεβάσουμε τα υλικά από τη ΦΩΤΙΑ.

 

Καραμέλωμα

Βάζουμε τη ζύμη στο κορνέ  και σε λαδωμένο ταψί κάνουμε μπαλάκια. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζουμε από το φούρνο. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση (να μην χωρίσουν), τα γεμίζουμε κρέμα, τα καραμελώνουμε και καλή επιτυχία!!!

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 


 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

½ κιλό φύλλα  ½ κιλό ρύζι καρολίνα 2 δεματάκια κρεμύδια  μέτρια κρεμύδια 2 δεμάτια άνηθο 2 δεμάτια  μαϊντανό 35 γραμ κουκουνάρι  1 ½ κούπα λάδι  ¼ φλυτζ χυμό λεμονιού3 κούπες νερό .

 

Εκτέλεση .

Τα υλικά (τριμμένα ),τα ανακατεύω με το ρύζι  τα  βάζω στη φωτιά να μαραθούν λίγο τα τυλίγω στα αμπελόφυλλα τα τοποθετώ στη κατσαρόλα κάθετα το ένα δίπλα στο άλλο και τα βράζω .Αν δεν έχω χρόνο τα βάζω με την κατσαρόλα στο ψυγείο και τα βράζω την επόμενη μέρα.

Καλή επιτυχία!

Από την Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 


 

ΨΗΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

1,5 κιλό σπανάκι,  2 ματσάκια άνιθο, 1 κούπα ρύζι καρολίνα,  1,5 κιλό αρνί, ή κατσίκι, 1 κούπα ελαιόλαδο χαλ\κής, αλάτι, μαύρο πιπέρι, μπαχάρι.
Εκτέλεση 
Πλένω καλά το κρέας και του στραγγίζω τα πολλά νερά.   Πλένω το σπανάκι, το κόβω σε μέτρια κομμάτια, πλένω το ρύζι, πλένω και κόβω τον άνιθο. Σε μια λεκανίτσα ανακατώνω, το σπανάκι, τον άνιθο, το ρύζι, το αλάτι, το μπαχάρι και το πιπέρι.
Στο ταψί του φούρνου, αλείφω με το λάδι, στρώνω τα υλικά της λεκανίτσας ομοιόμορφα, από πάνω βάζω το κρέας το ποίο αλατοπιπέρωσα κομμένο σε μέτρια  κομμάτια  και από πάνω ριχνω και 1,5 κούπα νερό για να μην πιάση το σπανάκι.

Το περιχύνω με το υπόλοιπο λάδι. Το φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνω στους 180 C ώσπου να ψηθεί το κρέας και κατά διαστήματα το παρακολουθώ μήπως χειάζετε νερό για το ρύζι.

Η συνταγή ειναι το σήμα κατατεθέν για το Πάσχα σε Βόρεια και κεντρική Χαλ\κη.

Καλή επιτυχία

Μαρ.Λιναρούδη-Παπαζά

 


 

Ψιρούκια

Στα χρόνια των παπούδων σας, παιδιά δεν υπήρχε αυτή η ποικιλία των φαγητών και η χρήση του αλευριού ήταν καθημερινή, έτσι οι νοικοκυρές στην κουζίνα τους παρασκεύαζαν πολλά ειδη ζυμαριού, για το κυρίως πιάτο της οικογένειας. Θα μου πείτε υπήρχε και δεύτερο? Όχι, ένα και μοναδικό ήταν και αν ήταν και αυτό θα ήταν ευχής έργο.

Ψιρούκια
Σε ένα πιάτο τοποθετούσαν αλεύρι και από ψιλά έσταζαν με τα δάχτυλα τους που τα έβρεχαν, σταγόνες μέσα στο αλεύρι και όσο αλεύρι υγραίνονταν από το νερό, το 'επαιρναν με τα δάχτυλα και το έκαναν μπιλάκι, πολλά τέτοια μπιλάκια.

Τα έριχναν σε νερό που έβραζε μαζί με ξύδι και αλάτι όσο τα μπιλάκια έβραζαν φούσκωναν. Οταν τα κατέβαζαν από την φωτιά τα άφηναν λίγο να φουσκώσουν σκεπασμένα.

Οσοι είχαν το προνόμιο να έχουν τυρί ήταν τυχεροί αλλοιώς τα έτρωγαν σκέτα. Τα έβαζαν στην τσιανάκα και μόνον ο θόρυβος από τα κουτάλια ακούγονταν.

Όταν ο παπούς ο Παπαζάς τα νοσταλγούσε, φώναζε  <Αγγελική δε μαρή ,θυγατέρα ,φκιάσει ,ψιρούκια να φάμει του μισιμέρ>

<καλά πατέρα> κι τα' φκιανι, οταν η γράφουσα τα δοκίμασε δεν μπόρεσε να τα κατεβάσει.
Μπορεί σε σας να αρέσουν, επιχειρήστε το και καλή όρεξη.

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 

 


 

Τσιλιάφ

Στις μέρες του θερισμου (του θέρου όπως τον ιλιγαν οι αδαμιωτάδις), που η λάβα (η κάψη του ήλιου ) χαραζι τα πρόσωπα κι η  ιδρώς (ιδρώτας ) έτρεχε ποτάμ',  οι ιργάτις ήθιλαν λίγου δρουσιά κι τνιβρισκαν στου νιρό απού τα πγάδια κι στου τσιλιάφ.


Σι ένα ξύλινου δουχείου έσπαναν ιλιές τσέκαμναν αλφή κι εριχναν και νιρό κι μπόλκου ξίδ' συνέχεια έτριβαν ψουμί να φουσκώσ' κι μόλις έφτανι του νιρό απού του κινούργιου του πγάδ', στου γκβά που πριν είχαν πχεί τα μλάρια (αυτά που γράφω δεν ειναι υρπερβολές, έτσι συνέβαιναν) ίπιρναν τα κουτάλια κι του μόνου τα άκουεις ήταν η φασαρία (από τα κουτάλια) κι η  πάτους απου τσιανάκα  που άδγιαζει  μάνι-μάνι  κι τα μιρμίγκια να σι τσιμπούν κι να σι φαρμακώνουν!

Ευτυχώς όταν γύρζαν του βράδ' απού τη δλιά απουλάμβαναν το κρύου ντουζ κι ξιαπώσταναν (πλάκα κάνου)!

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 

 


 

Μπομπότα

Υλικά

1 λίτρο νερό
8 κουτ. σούπας αραποσιτάλευρο
μισό φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι (μία κοφτή της σούπας, για πιο αρμυρή)
Εκτέλεση
Βάζω όλα τα υλικά στη κατσαρόλα στους 180 βαθμ. C και ανακατώνω  συνέχεια μέχρι να πήξουν.
Όταν αρχίσουν να βράζουν (εκεί που κινδυνεύω με εγκαύματα) υπολογίζω περίπου να το αφήσω (το μείγμα) άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας έντονα (μέχρι το μπράτσο  να σφίξει).
Κρατώ μαζί με την κατσαρόλα και το σκέπασμα για να γλυτώσω  από τα πιτσιλίσματα και καψήματα!
Βάζω τη μπομπότα στο πιάτο  και πασπαλίζω με ζάχαρη
Για μπομπότα γλυκιά στα υλικά προσθέτω ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό, με μία κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι (βρασμένο όλο αυτό, μέχρι το μέλι να γίνει νερό).
Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΕΝΤΟΠΙΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΓΙΑΓΙΕΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΜΑΣ ΔΗΛ.)
ΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕΓΑΛΟ
ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΝΤΟΜΑΤΕΣ Η ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ
1-2 ΚΟΥΠΕΣ ΤΡΑΧΑΝΑ ΑΔΑΜΙΩΤΙΚΟ- ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
3-4 ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ ΛΑΔΙ
ΑΛΑΤΙ , ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ & ΝΕΡΟ 5 ΚΟΥΠΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ  ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ ΜΑΖΙ ΜΕ  ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ 5-6 ΓΥΡΕΣ

ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Η ΔΥΝΑΤΟΝ ΖΕΣΤΟ

ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ & ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ 1-2 ΩΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΤΑ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ  ΜΕ ΤΟΝ  ΤΡΑΧΑΝΑ & ΤΟ ΣΙΓΟΒΡΑΣΙΜΟ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΗΧΤΗ ΣΟΥΠΑ.

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΛΥΦΕΙΣ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΟΥ! « ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ»

ΧΑΤΖΟΥΔΗ ΟΛΓΑ

 

 

Το κουρμπάνι του Αγίου Χριστοφόρου

 

ΚΡΕΑΣ  ΜΕ  ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

 

ΤΟ  ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

 

ΥΛΙΚΑ

ΚΡΕΑΣ  500(όχι λιγότερο)-750 ΚΙΛΑ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ

 

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ  100 ΚΙΛΑ

 

ΠΟΛΤΟ ΝΤΟΜΑΤΑΣ  5 ΚΙΛΑ (10τεμ Χ 500 gr)  &

PUMARO (χυμό) 5 ΚΙΛΑ (20τεμ Χ  250gr)

 

ΛΑΔΙ  24 ΚΙΛΑ(4τεμ Χ 6κιλα)

 

ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ 1 ΚΙΛΟ ,  ΜΠΑΧΑΡΙ 250gr  & ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ 500gr.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΤΟ ΚΡΕΑΣ (750 κιλά)  ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ 12 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΖΑΝΙΑ, ΕΝΩ

(τα 500 κιλά  σε 10) ΓΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟ ΖΕΣΤΟ. .ΞΑΦΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΒΡΑΣΗΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΛΑΔΙ & ΤΟ ΑΛΑΤΙ. ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 2-3 ΚΙΛΑ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΤΗΣ ΣΑΛΤΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΒΡΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΤΗΣ .

ΟΤΑΝ ΒΡΑΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ  ΣΚΕΤΟ –ΣΤΕΓΝΟ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ  ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ.

 

ΠΡΙΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ  ΖΥΜΑΡΙΚΟ  ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΧΛΑΖΟΥΝ  ΜΑΖΙ &  ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ Σ’ ΑΥΤΑ.

ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΑΛΟΓΕΙ 8-9 ΚΙΛΑ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΕΝΩ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ 5 ΚΙΛΑ.

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ & ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ

ΗΣΥΧΑ( με το χαβά του όπως λένε)

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

 

 

***ΣΗΜΕΙΩΣΗ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΘΑΡΟ &

ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΜΑ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ Κ’ ΑΥΤΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ & ΥΓΙΕΙΝΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥΣ…!

 

 

***ΠΡΟΣΟΧΗ ***

ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ-ΓΑΝΩΜΕΝΑ….

 

 

ΧΑΤΖΟΥΔΗ –ΒΛΑΧΟΥ ΟΛΓΑ

 


 

Το κατσιαμάκι

Πρόχειρο φαγητό ή γλυκό, της στιγμής,  ανάλογα την περίπτωση και από υλικά που πάντα υπήρχαν στο σπίτι .

Αλάτιζαν αλεύρι μπομποτίσιο (καλαμπουκάλιβρου) κοσκινισμένο. Έβαζαν κατσαρόλα με νερό να βράζει και έριχναν με τό 'να χέρι το μπομποτάλευρο και με τ' άλλο ανακάτεβαν συνέχεια, μέχρι το μείγμα να πήξει.

Στο τέλος, το 'καιγαν με καυτό λίπος,  αν το ήθελαν για φα'ι', ή το περέχυναν με το πετμέζι αν το ήθελαν για γλυκό.

Έκοβαν κατσιαμάκι με το μαχαίρι και το σέρβιραν ( το κένωναν) στα πιάτα.

Θα πρέπει να πω εδώ, ο,τι το κατσιαμάκι, είναι το εθνικό φαγητό των Πομάκων. Το φτιάχνουν όπως ακριβώς κι' εμείς, μόνο που μ' αυτό οι Πομάκοι συνοδεύουν κρέας βραστό. Στο Αδαμ όμως αποτελούσε αιτία συγκέντρωσης για τα νυχτέρια μι τα ρουγκάτσια κι τα μασάλια!

 

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 

 

 


Ζύμη για πίτσα
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
2,5 φλυτζάνια αλεύρι
1 καρυδάκι φρέσκια μαγιά
λίγο ούζο
λίγο πιπέρι (καυτερό ή γλυκό )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο νερό που είναι χλιαρό μέχρι που ανέχετε το δαχτυλό σας λυώνετε τη  μαγιά  και ρίχνετε το ούζο στο αλεύρι. Το αλεύρι το ρίχνετε στο μαγιόνερο λίγο-λίγο για να μην σφίξει το μείγμα, το ζυμώνετε μέχρι να γίνει λείο .
Το αφήνετε να ηρεμήσει...
Μετά από 1 ώρα, αφού έχει μαλακώσει εν τω μεταξύ, το απλώνετε στο ταψί και φτιάχνετε την πίτσα όπως πεθυμά η καρδιά σας!
Καλή επιτυχία και  καλή σας όρεξη!
Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 


 

Κουλουρια

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • ½ φλ. γάλα
  • ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
Παρασκεύη
Το βουτυρο καλό χτύπημα με το την ζάχαρη στη συνέχεια τα αυγά, το χυμό, με τα άλλα υλιικα και το αλεύρι στο τέλος
Καλό ζύμωμα...
Στο ταψί με λαδόχαρτο πλεξουδίτσες και ψήσιμο στους 180β C για 15-20 λεπτά.
Καλή επιτυχα!
Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

ΤΣΟΥΛΟΥΜΠΟΥΤΟ ( ΤΟΥΡΛΟΥ )

ΥΛΙΚΑ

1 Μελιτζάνα

1-2 Κολοκυθάκια

2-3 Πατάτες

2-3 Πιπεριές

Λίγα φασολάκια ζεματισμένα

Λίγες μπάμιες μουλιασμένες στο ξύδι

2 μέτρια κρεμμύδια

2-3 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη

Λίγο μαϊντανό & δυόσμο

Αλάτι, πιπέρι κόκκινο & 1 κούπα ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι & με τη σειρά ένα-ένα τα λαχανικά.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά- αλάτι-πιπέρι & τέλος την ντομάτα & λίγο νεράκι.

Σκεπάζουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να σωθεί τελείως το ζουμί & να μείνει μόνο με το λάδι.

Το μαγειρικό σκεύος πρέπει να είναι ΤΑΒΑΣ

«Καλή επιτυχία» ΚΑΙ όταν το σερβίρετε μην ξεχάσετε στο τραπέζι να υπάρχει για την όρεξη καμιά σκλίδα σκόρδο κι αλπαρούδις αλατζμένις.

 

Χατζουδη-Βλαχου Ολγα

 

 

 

Σαλιαγκοί (σαλιγκάρια) με σάλτσα


Τα σιαλιάκια, αφου τα μάσουμι, τα αφήνουμι μέσα σι  δοχειο καθαρό, να βγάλουν όλις τσακαθαρσίιτσ'.

Τα πλένουμι καλά-καλά κι τα βάζουμι στ'φουτιά μι του κρυγιό του νιρό να βγουν απού τα καυκάλιατσ' κι τα βράζουμι μέχρι να βγαίνουν εύκουλα .

Πιτάζουνι τα καύκαλα κι του βρώμκου του νιρό, τα πλένουμι  μι του ξίδ' κι τα βάζουμι στ' φουτιά να βράσουν καλά.

Οταν λιγουστέψ' του ζμίτσ' κόβουμι του φρέσκου κρουμίδ', άνιθου κι αγιόσμου ρίχνουμι λάδ' ρίγαν'  κι στου τέλους ένα κρασουπότηρου κρασί μαύρου κι  σι λίγου τα κατηβάζουμι απού τ'φουτιά κι μόλις κρυώσουν τα κενωνουμι  κι καλή μας όριξ' , που όπους φαίνιτι δε μας λείπ'!


Σιαλιακοί στα καρνα


Τα σιαλιάκια όπους εινι φρεσκομαζουμένα τα ψήνουμι στα κάρνα μι του άλας κι μόλις τα βάλουμι στ' φουτιά αρχινούν κι τσιρίζουν

(Η παπούς η Παπαζάς του είχε συνήθιου όταν επλυνι η θυγατέρα τ' η Αγγελική στου καμίν' να ψήν' τσιαλιακοί κι όταν αφνοί τσιρζαν που ψήνταν μι ίλιγε

<< ακους Μιρούδαμ'αφνοι φουνάζουν τ΄μάννατσ'>>

 

 


 

Σπιτικό βούτυρο

Ζεματώ καλά την κατσαρόλα και βράζω το γάλα ,το αφήνω (το γάλα) εκτός ψυγείου να ξυνίσει και να κόψει δηλ να γίνει για πέταμα..

Βάζω το ξυνισμένο αυτό γάλα σε μιά λεκάνη,την οποία (λεκάνη )τοποθετώ μέσα σε μιά άλλη λεκάνη μεγαλύτερη που περιέχει κρύο νερό .Με μιά ξύλινη σπάτουλα αρχίζω να κτυπώ το ξυνισμένο γάλα σιγά και σταθερά γιά αρκετή ώρα .

Σε κάποια φάση θα δω ότι πάνω στην σπάτουλα θα αρχίσει να κολλάει κάτι και να βαραίνει, είναι το βούτυρο που αρχίζει να βγαίνει ,συνεχίζω το χτύπημα σταθερά και το βούτυρο αυξάνει, ανακατεύω συνέχεια και όλο και πιο πολύ μαζευεται ,σε αυτό το σημειο ρίχνω κρύο νερό όχι πολύ παγωμένο κι μαζεύω το φρεσκοκαμένο βούτυρο.

Φοράω γάντια πλαστικά και την μάζα αυτή του βουτύρου την πλένω με κρύο νερό.

Την πλένω τόσο ,όσο να μην βγάζει πλέον ορό ,το νερό να είναι καθαρό ,το ζουλώ πολύ σφικτά με τα χέρια μου να φύγουν όλα τα νερά ,το αλατίζω το κλείνω σε πλαστικό δοχείο και το τοποθετώ στο ψυγείο

Καλή επιτυχία

{flike}

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά


 

 

Κουματουδια Ψυχοσαββατου   με μπυρομαγια και προζυμι    και ασπρο αλευρι                

Σημειωση : το αλάτι το ανακατευω με το αλευρι ποτε μέσα στην μαγια                                                                          

1)   Σε μισο ποτηρι χλιαρο νερο  ,μια ωρα περιπου πριν το ζυμωμα του ψωμιου ανεπιάνω την μαγια για το παρασκευασμα   .  βασικος τροπος παρασκευης ψωμιου  

2) Σε χλιαρό νερό λιωνω την μαγια που ανέπιασα( με την μπυρομαγια)προσθέτω και λίγο προζύμι (ζυμάρι που ωρίμασε από προηγουμενο ζυμωμα)  

3).Ρίχνω αλευρι τόσο όσο που το ζυμάρι μου να ειναι λειο , ζυμωνω  αρκετα   στο τέλος ρίχνω και λιγο καλαμποκέλαιο   και ξαναπλάθω . το ζυμάρι μου να γίνει μαλακό και αφράτο ,αν μου φαίνεται σκληρό ρίχνω πάλι χλιαρό νερό  ετσι που να ειναι μαλακό αλλά οχι να κολλάει στα χέρια .

4)  Τριβω καλά το  ζυμάρι   πάνω στο τραπέζι δυνατα  για 1-2 λεπτα   Το βάζω σε λεκανίτσα και σε πλαστική σακκουλα να φουσκωσει  λίγο , το πλάθω σε μπαλάκια των 100γραμ και τα αραδιάζω σε λαδόκολλα πασαλειμμένη με λαδι , να ειναι λιγο αραιά ,με το φουσκωμα να μην  κολλήσουν . Τα βάζω σε 40 -50 βαθμ στο φουρνο να ξαναφουσκωσουν   και μετα στον αερα  αν ο φουρνος σας διαθέτει την πολυτέλεια αυτή ή αλλοιως στους 180 βαθμ μεχρι  τα μπαλάκια  να ροδίσουν                                                                                                                      

ΥΣΤ: Για το πρωτο σας ζυμωμα  το προζύμι θα σας λείπει κάντε το μονον με μπυρομαγια  στο δευτερο ζυμωμα κρατήστε λιγο  ζυμαρι  μερικές ωρες εκτος ψυγειου και το προζύμι σας θα ειναι έτοιμο , θυμηθειτε τις μανναδες σας και τις γιαγιάδες σας  πως γυρνουσε το δοχειο με το προζύμι από το ενα σπιτι στο αλλο   Καλή σας επιτυχία .Η επανάλειψη η μάννα της μάθησης                                                        

Μαρια Παπαζα Λιναρουδη                                                                            

 

Σόμπορο

Σόμπορο
Βλ Γειά σας Αδαμιωτες καλό Χειμωνα να εχουμε ,ηπιο χωρις πολλες σκοτουρες Σόμπορο (14.11.17, 12:49)(18:12) 0
Βλ Γειά σας Αδαμιωτες στο μεσον τουφθινοπωρου και βαλτωσαμε ,με το καλο ναρθει ο Χειμωνας τα πηρατε τα ξυλα σας φετος μου μοιαζει βαρυς θα ειναι . . τα λεμε του χρονου καλο υπνο Σόμπορο (10.10.17, 13:54)(18:12) 0
Βλ Λιγοτερη κινηση στο σομπορο η πολλη ειναι καταρα Σόμπορο (24.08.17, 14:01)(18:12) 0
Βλ σε σας πετυχατε να εχετε μια θεση στην ανωτατη εκπαιδευση συγχαρητηρια και κάντε το σταυρο σας να αλλαξει η οικονομική κατασταση στην πατριδα μας ωσπου να γίνετε ακαδημαίκοι πολιτες και για τους αλλους που δεν τα καταφεραν η ζωή δεν χαθηκε υπαρχουν και αλλες ευκαιριες γεροι να ειστε σιγουρα και για σας κατι περιμενει Σόμπορο (24.08.17, 13:58)(18:12) 0
Βλ Με το νερο καλέ τι γινεται τα φαγαμε τα 2,5 χρονια και το θεμα αλυτο Από λογια ..... Σόμπορο (02.05.17, 12:20)(18:12) 3
Βλ Γειά σας Αδαμιωτες καλό μηνα και από δω καλο καλοκαιρι Σόμπορο (02.05.17, 12:16)(18:12) 1
Βλ Καλημέρα Αδαμ ,μα τι κινηση ειναι αυτή .Γιατι δεν καλημεριζόμζστε εστω και ετσι μιας και βαριομαστε να πουμε καλημερα όταν ανταμωνουμε Σόμπορο (29.01.17, 08:51)(08:01) 2
Βλ λαθος στην παραδοση Σόμπορο (25.12.16, 19:42)(19:12) 4
Βλ Βρε παιδιά η δωρεα του παραδωσιακων μουσικων οργανων του Χρισ Χάλαρη στο Αδάμ τι γίνεται? την κλεισαμε στο σχολειο και εκει βαλτωνει Σόμπορο (25.12.16, 14:06)(14:12) 5
Βλ Εσεις που γραφατε που χαθηκατε ,η σελιδα νομιζω ότι πατωνει και αυτο ειναι κακο μια σελιδα που θα ζηλευαν μεγαλες πολεις Σόμπορο (25.12.16, 13:30)(13:12) 2
Βλ Χρονια πολλά Αδάμ όπου και αν βρισκεσαι στην πατριδα ή στα περατα του κόσμου και καλή χρονια να εχουμε με υγεία και ειρήνη Σόμπορο (25.12.16, 13:28)(13:12) 2
Βλ Αντε εμεις γενικως πεινάμε μα εσεις εκτος Ελλάδος δεν πεινάτε και δεν μπαίνετε να μας πειτε πως τα περνάτε Σόμπορο (20.09.16, 17:26)(18:12) 3
Βλ πάει και αυτή η σελιδα την επιασε και αυτή η οικονομικη κρίση Ντροπη μας Σόμπορο (20.09.16, 17:22)(18:12) 0
Βλ αντε βρε κουνηθειτε ,ετσι θα πάρουμε την Πόλη? Σόμπορο (26.07.16, 23:07)(23:07) 2
Βλ απο τοτε που το κανατε μοντέρνο adamiotes θαρρεις και κάτσατε πάνω τετοια καντεμιά Σόμπορο (26.07.16, 23:04)(23:07) 1
Βλ το βιβλιο θαναση πολυ καλό , οι αναμνησεις μας ζωντανευουν Σόμπορο (18.06.16, 11:54)(18:12) 1
thanasispap Βασίλη εντάξει,τα βρήκα.'Εφτεγε το ipad.. Σόμπορο (26.05.16, 03:06)(03:05) 2
bozatzidis Αφού φανεί το βιβλίο σε πλήρη οθόνη, όποιος θέλει να το κάνει ακόμη μεγαλύτερη, πατάει το εικονίδιο για ζουμ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα βελάκια. Είναι ο μεγεθυντικός φακός με το + Σόμπορο (25.05.16, 22:09)(22:05) 1
bozatzidis Για να πας στην προηγούμενη σελίδα δεν έχει να κάνει ποτέ με ένα site. Πατάς το πάνω αριστερό βελάκι του browser (mozzilla, chrome κλπ). Σόμπορο (25.05.16, 22:06)(22:05) 0
bozatzidis Θανάση ανεβάζω εικόνα που δείχνει που πρέπει να κλικάρεις για να δεις το βιβλίο σε πλήρη οθόνη. Σόμπορο (25.05.16, 22:05)(22:05) 0
You are not allowed to use shoutbox.