ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

 

 

Κασέρι(τυρί,σκληρό)

 

Εκτέλεση

Θερμαίνουμε το γάλα στους 33-36 βαθμούς C και προσθέτουμε την τυρομαγιά. Μετά 25-30 λεπτά έχει πήξει το γάλα. Τότε το κόβουμε σταυρωτά (οριζόντια, κάθετα ), αφήνουμε 3-4 λεπτά να βγάλει από πάνω τζίρο και κόβουμε πάλι σταυρωτα να γίνει το μείγμα σαν καλαμπόκι.

Στη συνέχεια βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι τους 40 βαθμούς C. Το κατεβάζουμε, το αφήνω 3-4 λεπτά για να καθίσει όλη η μάζα στο πάτο του σκεύους . Αφού μπορούμε να το πιάσουμε πατάμε, με τις παλάμες μας τη μάζα να γίνει ένα σώμα. Γυρίζουμε τη μάζα από την μια πλευρά προς την άλλη να γίνει ενας κύλινδρος. Τότε το βγάζουμε από καζάνι και το βάζουμε σε μια τσαντήλα βρεμένη , καλά στημένη.

Διπλωνούμε τα 4 άκρα της τσαντήλας καλά από πάνω πατάμε τη μάζα με ένα σανίδι και βάζουμε ένα βάρος όσο το βάρος του τυριού . Ύστερα από 2-3 ώρες έχει στραγγίσει.  Κατόπιν αφαιρούμε βάρος και τσαντήλα, αφήνουμε το τυρί χωρίς αλάτι να ξυνίσει, να ωριμάσει, να κάνει τρύπες.

Την άλλη μέρα κόβουμε την μάζα στην μέση,  παίρνουμε μια φέτα από την μέση και μια από την άκρη και τις βάζουμε σε ζεστό νερό 65 βαθών C.  Αν αποκτήσει η φέτα ελαστικότητα, όταν την τραβάμε χωρίς εγκοπές (σαν λάστιχο μεγάλο ), παέι να πει ότι το κασέρι εχει ωριμασει. Όταν δεν γίνει σαν λάστιχο το τυρί είναι άγουρο.

Το τυρί έχει παραωριμάσει όταν γίνεται σαν λάστιχο αλλά κάνει εγκοπές. Οταν για οποιοδήποτε λόγο κατεργαστούμε άγουρη την κασερόπιττα βάζουμε  νερό ζεστότερο από 75 βαθούς  C. Αν όμως παραωριμάσει τότε το νερό να είναι 55-60 βαθών.

Όταν έχει ωριμάσει κόβουμε σε λεπτές φέτες και ρίχνουμε σε νερό 65 βαθών C. Τις πλένουμε λίγο με μια σπάτουλα και πετάμε τα νερά.   Κάνουμε  το ίδιο 2 φορές ενώ στην τρίτη φορά σπρώχνουμε τις φέτες σε μια πλευρά να κολλήσουν. Βάζουμε την μάζα σε καλούπι για να κολλήσουν οι πτυχές μετά 20 λεπτά ρίχνουμε λίγο νερό να κρυώσει και να σφίξει.  Μετά από 12 ώρες το γυρίζουμε και το πασπαλίζουμε με χονδρό άλας. Αυτό το κάνουμε 7 φορές.

Το αφήνουμε πάνω στο σανίδι,  το σκουπίζουμε με καθάρο πανί κάθε 24 ώρες και  μετά 20-25 μέρες πλένουμε το κασέρι με χλιάρο το χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι νερό και τρίβουμε με βούρτσα σκληρή.

Αφήνουμε να στεγνώνει και μετά το βάζουμε σε τσουβάλι ή το καλύπτουμε με παραφίνη και ύστερα το βάζουμε στο ψυγείο...

 

Όσοι το επιχειρήσετε, καλή επιτυχία!!!

 

Μαρία Λιναρούδη Παπαζά

 

Σόμπορο

Σόμπορο
Βλ Γειά σας Αδαμιωτες καλό Χειμωνα να εχουμε ,ηπιο χωρις πολλες σκοτουρες Σόμπορο (14.11.17, 12:49)(18:12) 0
Βλ Γειά σας Αδαμιωτες στο μεσον τουφθινοπωρου και βαλτωσαμε ,με το καλο ναρθει ο Χειμωνας τα πηρατε τα ξυλα σας φετος μου μοιαζει βαρυς θα ειναι . . τα λεμε του χρονου καλο υπνο Σόμπορο (10.10.17, 13:54)(18:12) 0
Βλ Λιγοτερη κινηση στο σομπορο η πολλη ειναι καταρα Σόμπορο (24.08.17, 14:01)(18:12) 0
Βλ σε σας πετυχατε να εχετε μια θεση στην ανωτατη εκπαιδευση συγχαρητηρια και κάντε το σταυρο σας να αλλαξει η οικονομική κατασταση στην πατριδα μας ωσπου να γίνετε ακαδημαίκοι πολιτες και για τους αλλους που δεν τα καταφεραν η ζωή δεν χαθηκε υπαρχουν και αλλες ευκαιριες γεροι να ειστε σιγουρα και για σας κατι περιμενει Σόμπορο (24.08.17, 13:58)(18:12) 0
Βλ Με το νερο καλέ τι γινεται τα φαγαμε τα 2,5 χρονια και το θεμα αλυτο Από λογια ..... Σόμπορο (02.05.17, 12:20)(18:12) 3
Βλ Γειά σας Αδαμιωτες καλό μηνα και από δω καλο καλοκαιρι Σόμπορο (02.05.17, 12:16)(18:12) 1
Βλ Καλημέρα Αδαμ ,μα τι κινηση ειναι αυτή .Γιατι δεν καλημεριζόμζστε εστω και ετσι μιας και βαριομαστε να πουμε καλημερα όταν ανταμωνουμε Σόμπορο (29.01.17, 08:51)(08:01) 2
Βλ λαθος στην παραδοση Σόμπορο (25.12.16, 19:42)(19:12) 4
Βλ Βρε παιδιά η δωρεα του παραδωσιακων μουσικων οργανων του Χρισ Χάλαρη στο Αδάμ τι γίνεται? την κλεισαμε στο σχολειο και εκει βαλτωνει Σόμπορο (25.12.16, 14:06)(14:12) 5
Βλ Εσεις που γραφατε που χαθηκατε ,η σελιδα νομιζω ότι πατωνει και αυτο ειναι κακο μια σελιδα που θα ζηλευαν μεγαλες πολεις Σόμπορο (25.12.16, 13:30)(13:12) 2
Βλ Χρονια πολλά Αδάμ όπου και αν βρισκεσαι στην πατριδα ή στα περατα του κόσμου και καλή χρονια να εχουμε με υγεία και ειρήνη Σόμπορο (25.12.16, 13:28)(13:12) 2
Βλ Αντε εμεις γενικως πεινάμε μα εσεις εκτος Ελλάδος δεν πεινάτε και δεν μπαίνετε να μας πειτε πως τα περνάτε Σόμπορο (20.09.16, 17:26)(18:12) 3
Βλ πάει και αυτή η σελιδα την επιασε και αυτή η οικονομικη κρίση Ντροπη μας Σόμπορο (20.09.16, 17:22)(18:12) 0
Βλ αντε βρε κουνηθειτε ,ετσι θα πάρουμε την Πόλη? Σόμπορο (26.07.16, 23:07)(23:07) 2
Βλ απο τοτε που το κανατε μοντέρνο adamiotes θαρρεις και κάτσατε πάνω τετοια καντεμιά Σόμπορο (26.07.16, 23:04)(23:07) 1
Βλ το βιβλιο θαναση πολυ καλό , οι αναμνησεις μας ζωντανευουν Σόμπορο (18.06.16, 11:54)(18:12) 1
thanasispap Βασίλη εντάξει,τα βρήκα.'Εφτεγε το ipad.. Σόμπορο (26.05.16, 03:06)(03:05) 2
bozatzidis Αφού φανεί το βιβλίο σε πλήρη οθόνη, όποιος θέλει να το κάνει ακόμη μεγαλύτερη, πατάει το εικονίδιο για ζουμ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα βελάκια. Είναι ο μεγεθυντικός φακός με το + Σόμπορο (25.05.16, 22:09)(22:05) 1
bozatzidis Για να πας στην προηγούμενη σελίδα δεν έχει να κάνει ποτέ με ένα site. Πατάς το πάνω αριστερό βελάκι του browser (mozzilla, chrome κλπ). Σόμπορο (25.05.16, 22:06)(22:05) 0
bozatzidis Θανάση ανεβάζω εικόνα που δείχνει που πρέπει να κλικάρεις για να δεις το βιβλίο σε πλήρη οθόνη. Σόμπορο (25.05.16, 22:05)(22:05) 0
You are not allowed to use shoutbox.